Financieringen combineren

Uw ambitie staat voorop. Daarom bent u een ondernemer. Maar wat als geen enkele kapitaalverstrekker u een complete financieringsoplossing lijkt te kunnen bieden? Dan is dat gelukkig geen reden om die ambitie te laten varen. Om in uw financieringsbehoefte te voorzien, kunt u namelijk ook een combinatie maken van verschillende financieringsbronnen. Zo kunt u subsidies aanvragen, ‘zachte’ leningen afsluiten via stimulerende instanties uiteenlopend van stichtingen tot (semi-)overheden, één of meer ‘informals’ binnenhalen, een borgstellingskrediet (BMKB) via de bank afsluiten en één of meer participatiefondsen aanwenden voor ‘het grote geld’. Alle combinaties zijn in feite mogelijk, alleen mogen sommige subsidies onderling niet worden ‘gestapeld’.

Wat het combineren van financieringen extra interessant maakt, is dat als u eenmaal het nodige kapitaal hebt vergaard bij één partij, andere partijen ook makkelijker met u in zee gaan. Een bank bijvoorbeeld verstrekt u makkelijker vreemd vermogen als u ook al over wat risicokapitaal beschikt, want dat telt als eigen vermogen. En voor een investeerder kan het aantrekkelijk zijn als een bank ‘meedoet’.

Dit combineren van mogelijkheden, ook wel ‘financial engineering’ genoemd, is een vak apart. Het is raadzaam, en meestal heel waardevol, om hier een deskundige voor in te schakelen. De adviseurs van Brainport Development en REWIN kunnen u op weg helpen en waar nodig doorverwijzen naar externe deskundigen.

Onderstaande grafiek is een voorbeeld van de financieringsopbouw van een innovatief bedrijf, over de verschillende levensfasen heen. De volledige financieringsbehoefte is ingevuld, ook met combinaties van financieringen.

Zoek welke financierings
mogelijkheden passen
bij uw bedrijf.

 
* verplicht veld

Start een nieuwe zoekopdracht